Een projectplanning maken als eerste stap naar een succesvol project

projectplanning maken

Wie veel met projectmanagement gewerkt heeft, weet dat een goede projectplanning maken een van de belangrijkste stappen is naar een succesvolle uitvoering en voltooiing van het project. Een goed begin is het halve werk, gaat bij projectmanagement zeker op. Projectplanningen heb je er in alle soorten en maten, van een uitgeschreven plan in Word tot een flitsende interactieve planning die meebeweegt met het project. Welke projectplanning voor jou het beste werkt, ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren en de aard van het project.

Projectplanning maken: waar te beginnen?

Wat is een projectplanning? Heel simpel gezegd beantwoord je in een projectplanning de “wie”, “wat”, “waar” en “wanneer” vragen over jouw project. Wat moet er precies gebeuren? Wie gaat dat doen? Wanneer moet het af zijn en waar vindt het plaats? Een projectplanning vormt de ruggengraat van een project en is niet alleen in de voorbereidingsfase van belang. Tijdens de uitvoering kan er steeds op de gemaakte projectplanning teruggegrepen worden om de voorgang van het project bij te houden. Als je de antwoorden op deze vragen uitgedacht hebt, kun je deze omzetten in een projectplanning. Een goede planning is overzichtelijk, to the point en compleet. Er zijn verschillende tools beschikbaar om jouw planning zo efficiënt mogelijk vorm te geven.

Tools om een projectplanning te maken

Een van de bekendste manieren is het maken van een projectplanning in Excel. In Excel kun je verschillende rijen en kolommen gebruiken om jouw planning overzichtelijk weer te geven. Je kunt ook een template gebruiken om een projectplanning te maken. Online zijn veel templates te vinden, zowel gratis als betaald, dus zal je altijd iets vinden dat goed bij jouw project past. Tot slot is er ook speciale software beschikbaar waarin je een projectplanning kunt maken. Vaak geeft deze software behalve de tools om de planning op te zetten, ook opties om gedurende het project de planning continu interactief te blijven gebruiken. Teamleden kunnen bijvoorbeeld aangeven wanneer ze een taak volbracht hebben en de planning houdt automatisch de voortgang bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.